Tips hoe je een smoothie dikker kunt maken

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je smoothie dikker wordt. Een dikkere smoothie kan helpen bij het langzaam innemen, maar heeft vooral te maken met eigen voorkeur. 

Allereerst kan het helpen om gebruik te maken van bevroren fruit in plaats van vers fruit. Het gebruik van banaan of avocado zorgt ook voor een dikkere substantie. 

Een andere simpele manier om een smoothie dikker te maken is minder vloeistof zoals, water, yoghurt of (amandel)melk toevoegen. 

Als de smoothie al gemaakt is kun je er extra zaden of vezels aan toevoegen, zoals lijnzaad, chiazaad of havermout.
Wanneer je niks aan de smaak of structuur wil veranderen zou je gebruik kunnen maken van een indikkingsmiddel om je smoothie dikker te maken. Dit kun je gebruiken in elk favoriete recept. 

Smoothies verdikken met groente en fruit

Een smoothie is dikker als je gebruik maakt van bevroren fruit (en groenten). Als je verse ingrediënten in huis hebt, zoals banaan, blauwe bessen of aardbeien kun je ze zelf de avond van te voren in de vriezer leggen. Je kunt natuurlijk ook diepvriesfruit kopen. Vaak is dit nog goedkoper dan vers fruit en sommige producten zijn buiten het seizoen niet vers verkrijgbaar (bijvoorbeeld ananas, mango, passievrucht). 

Voor een romige textuur kun je avocado toevoegen. Een avocado kan bij veel smoothies toegevoegd worden omdat het geen overheersende smaak heeft. Het zorgt voor extra romigheid en daardoor een dikkere smoothie. Je kunt heel gemakkelijk de schil en de pit verwijderen en de helft (of meer) toevoegen aan de rest van de ingrediënten. 

Ook banaan is een ingrediënt dat veel gebruikt wordt in smoothies. Het kan makkelijk gecombineerd worden met verschillende groenten en fruit. Dit zorgt voor een zoetere smaak en een dikkere structuur. Verder zorgt banaan voor een toevoeging van kalium en vezels aan je drankje. 

Maak gebruik van granen en noten 

Voeg wat havermout toe aan je smoothie voor een dikkere substantie. Haver zorgt niet alleen voor een dikkere smoothie maar helpt je ook langer vol te blijven. Havermout kan op verschillende manieren verkocht worden, maar in principe bevatten ze allemaal dezelfde voedingswaarden. De meest gebruikte is “gerolde haver”, die we het beste kennen als gewone havermout. 

Je kunt ook een schep chiazaadjes aan je smoothie toevoegen. Het vergroot het aantal vezels maar zorgt ook voor een dikkere vloeistof. Dit komt doordat chiazaad vloeistof absorbeert en daardoor verdikt. Bijkomend voordeel is dat het vol zit met vezels en vetzuren, dus zorgt voor een voedzame aanvulling in elk recept. 

Een ander soort zaad dat makkelijk toegevoegd kan worden is lijnzaad. Dit geeft een lichte zoete en nootachtige smaak. Daarnaast voegt het vezels en omega-3 vetzuren toe. Voor een betere opname is het goed om gebroken lijnzaad te gebruiken, of het lijnzaad voor gebruik te vermalen. 

In een smoothie kun je ook een lepel notenboter toevoegen, zoals amandelboter of pindakaas. Dit zorgt voor extra dikte en geven een romige en nootachtige smaak aan de smoothie. Ook geeft het extra eiwitten en vetten. 

Vloeistoffen aanpassen 

De soort vloeistof dat gebruikt wordt in een recept kun je zelf aanpassen. Voor een dikkere structuur kun je kiezen voor Griekse yoghurt of kwark in plaats van (plantaardige)melk of water. 

Een andere makkelijke manier is in eerste instantie minder vloeistof te gebruiken als voorgeschreven staat. Wanneer je van een dikke smoothie houdt verklein je de hoeveelheid eerst met een kwart. Als je niet tevreden bent over de structuur kun je later vocht toevoegen. 

Verdikkingsmiddelen toevoegen 

Om een smoothie te verdikken kun je extra eiwitten toevoegen. Dit kun je doen door een schepje eiwitpoeder door je smoothie te mengen. Het verdikt je smoothie en zorgt voor extra eiwit inname. Je kunt hiervoor elke soort en smaak eiwitpoeder gebruiken, dit is afhankelijk van eigen smaak voorkeur. 

Als je de smaak niet wilt veranderen, maar wel dikker wilt maken kun je gebruik maken van een verdikkingsmiddel. Het middel xanthaangom wordt hier vaak voor gebruikt. Dit is een smaakloze, plantaardige soort vezel die een vloeistof indikt en emulgeert. Voor het indikken van een smoothie kun je ¼ theelepel toevoegen aan de rest van je ingrediënten. 

Probeer ook eens gelatine toe te voegen aan je smoothie. Ook dit is een smaakloos verdikkingsmiddel en heeft enkele gezondheidsvoordelen. Het heeft een positief effect op haar, nagels en gewrichten. Een klein schepje door je smoothie zorgt al voor een dikke structuur. 

In dit artikel zijn verschillende opties beschreven om een smoothie in te dikken. Probeer de verschillende tips en kijk wat het beste werkt voor jezelf. Maak gebruik van verschillende ingrediënten en varieer met de structuren. Laat ons weten als jij nog meer goede tips hebt om je smoothie dikker te maken.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *