Waarom zijn smoothies gezond?

Of een smoothie gezond is hangt volledig van de ingrediënten af die je gebruikt. Een smoothie kan een makkelijke en snelle manier zijn om een portie vitamines binnen te krijgen. Als je groente en fruit gebruikt voor je smoothie kun je veel vitamines, vezels en mineralen binnen krijgen, wat zorgt voor een energiek gevoel. Het is dan wel belangrijk om te kiezen voor een goede verhouding tussen groenten en fruit. Veel mensen zijn gewend om groenten pas te eten bij de avondmaal, in plaats van de gehele dag. 

Goede start van de dag

De meeste mensen hebben in de ochtend niet gelijk zin in een salade of een bord met groenten. Maar wanneer je rauwe groenten zoals spinazie of boerenkool in de blender stopt, en hier fruit aan toevoegt, krijgt het een lekkere smaak. Op deze manier is het veel makkelijker om een extra portie groente binnen te krijgen. Vooral de combinatie van groenten en fruit zorgt voor een zoetere smaak met een vitamine boost. Om deze vitamine boost te vergroten is het belangrijk om te variëren met smoothies. Wanneer je verschillende groenten en fruit gebruikt, krijg je ook verschillende voedingsstoffen binnen met ieder zijn eigen gezondheids voordelen. 

Een smoothie als aanvulling op normale voeding

Smoothies vormen een goede aanvulling op de normale voeding. Vitamines in de smoothie geven een positief effect op onze gezondheid. Over het algemeen zijn mensen die op hun voeding letten door meer groenten en fruit te eten gezonder dan mensen die weinig groenten en fruit eten. Vaak eten we te veel vet, te zout en te veel suiker en daarbij te weinig fruit en groenten. Veel mensen krijgen niet dagelijks de aanbevolen hoeveelheid fruit en groenten binnen. Het voedingscentrum raadt aan om minimaal 250 gram groenten per dag te eten, maar veel Nederlanders halen deze hoeveelheid niet. Het nuttigen van smoothies kan een positieve bijdragen leveren om toch deze hoeveelheid, of zelfs meer, binnen te krijgen. Een andere bijkomstigheid is de hoeveelheid vezels die je binnenkrijgt door het drinken van smoothies. Tijdens het blenden van een smoothie gaan de vezels niet verloren of kapot, waardoor een smoothie een boost voor je spijsvertering kan zijn. Dit helpt bij problemen als verstopping of een opgeblazen gevoel tegen te gaan. 

Goede basis voor een gezond smoothie

Een gezonde smoothie bevat een goede balans van groenten, fruit, eiwitten en vetten. Afhankelijk van het doel van de smoothie kun je hiermee variëren. Als je bijvoorbeeld een smoothie maakt ter vervanging van een maaltijd is het belangrijk dat de smoothie dezelfde ingrediënten heeft die anders in een maaltijd zouden zitten. 

Als je een smoothie neemt voordat je grote inspanning gaat leveren zul je wat extra koolhydraten kunnen toevoegen zodat je voldoende energie hebt. Wanneer je een smoothie neemt na het sporten wil je liever meer eiwitten toevoegen die het spierherstel kunnen bevorderen. 

Pas op voor teveel suiker

Het klopt echter niet dat een smoothie altijd gezond is. Om een smoothie een lekkere en zoete smaak te geven zul je fruit moeten toevoegen. In elk fruit zit vruchtensuiker. Wanneer je veel fruit toevoegt bestaat je smoothie dus ook uit veel suiker. Je kunt hierdoor ongemerkt meer suiker binnen krijgen dan je doorhebt, wat niet altijd voor het gewenste gezondheids effect zorgt. Vooral bij smoothies die enkel uit fruit bestaan zul je snel veel suikers binnen krijgen, aangezien je dan gebruikt maakt van meerdere stuks tegelijk.

Hieronder volgen nog een aantal tips voor gezonde smoothies:

  • Maak je smoothie met zowel fruit als groenten. Door niet alleen fruit te gebruiken is de hoeveelheid suiker een stuk lager. De groenten zijn belangrijk voor je gezondheid want zij zorgen juist voor veel vezels, vitamines en mineralen.
  • Voeg extra vezels toe voor een langer verzadigd gevoel. Dit kun je doen door granen, pitten of zaden toe te voegen. Enkele voorbeelden hiervan zijn havermout, quinoa vlokken, chiazaad, sesamzaad, lijnzaad en pompoenpitten. 
  • Zorg voor variatie in je smoothie. Maak steeds gebruik van verschillende soorten groenten en fruit. Hierdoor krijg je verschillende voedingsstoffen binnen en raak je minder snel uitgekeken of je smoothie. 
  • Kijk goed naar de vloeistof die je wilt toevoegen. In elk recept kun je de vloeistof vervangen door water. Vaak zijn de ingrediënten al smaakvol genoeg. Om je smoothie iets romiger te maken kun je kiezen voor (plantaardige) melk en yoghurt. Het is niet aan te raden om vruchtensappen of room toe te voegen. 
  • Neem rustig de tijd om je smoothie te nuttigen. Dit helpt bij de vertering van alle voedingsstoffen en voorkomt een opgeblazen gevoel. Een makkelijke manier om je smoothie langzamer te nuttigen is deze op te eten met een lepel. Je kunt er dan voor kiezen om je smoothie iets dikker te maken, zoals een smoothie bowl. Wanneer je kauwt kunnen vezels ook beter opgenomen worden door je lichaam. 
  • Voeg kruiden en specerijen toe aan je smoothie. Je kunt hierbij denken aan munt, kaneel, gember, kurkuma en peterselie. Hierdoor krijgt je smoothie meer smaak en geef je je lichaam een boost. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *