Welke eiwitbronnen zijn geschikt voor eiwitrijke smoothies?

Met een eiwitrijke smoothie krijg je gemakkelijk een portie eiwitten binnen, maar tegelijk neem je ook een vitamine boost tot je. Een makkelijkere manier om deze voedingsstoffen tegelijk in te nemen is er niet!
Er kunnen verschillende redenen zijn om te kiezen voor extra eiwitten gedurende de dag. Voor krachtsporters is eiwitrijke voeding gewenst na een training, omdat dit bijdraagt aan de groei en het herstel van de spieren. Na een training ontstaan er namelijk scheurtjes in de spieren. Deze kunnen hersteld worden door aminozuren, wat aangemaakt wordt door eiwitten.
Eiwitrijke smoothies kunnen ook goed toegepast worden binnen een koolhydraatarm dieet. Binnen dit dieet wordt de inname van koolhydraten beperkt en juist de hoeveelheid eiwitten vergroot. Dit kan een positief effect hebben op de vetverbranding. Daarnaast worden eiwitten langzaam verbrand door het lichaam waardoor je langer een vullend gevoel houdt. Na een goed gevulde smoothie met oa eiwitten zul je dus minder snel honger hebben. Ook zorgt eiwitten ervoor dat er geen spiermassa verloren gaat, doordat eiwitten de bouwstenen van spieren zijn. 

Wat zijn geschikte eiwitbronnen?


Dat eiwitten een positieve invloed kan hebben op onze gezondheid is nu bekend. Maar welke eiwitrijke producten kunnen gebruikt worden voor het maken van een smoothie? 

Vaak wordt er een vloeibare eiwitbron gebruikt voor het maken smoothie. Er kan voor dierlijke producten gekozen worden, maar ook voor plantaardige eiwit bronnen. 

Omdat alle ingrediënten met elkaar in de blender gaan, kan er ook heel goed gekozen worden voor eiwitrijke vezels, zaden, noten of superfoods. Juist wanneer je gebruikt maakt van verschillende ingrediënten, en dus verschillende eiwitbronnen, kun je gemakkelijk voldoende eiwitten binnen krijgen. De zaden en vezels kunnen de smoothie dikker maken. Wanneer blijkt dat je smoothie te dik is, kun je deze altijd aanlengen met water.

Hieronder volgt een tabel met verschillende soorten eiwitten die gemakkelijk aan een smoothie toegevoegd kunnen worden. We hebben ze onderverdeeld in dierlijke eiwitbronnen en plantaardige eiwitbronnen. 

Dierlijke eiwitbronnen

ProductAantal eiwitten per 100 gram
Magere kwark9 gram
Skyr11 gram
Griekse yoghurt10 gram
Melk4 gram
Magere yoghurt4 gram
Whey protein
(eiwit shake dierlijk eiwit)
75 gram

Plantaardige eiwitbronnen

ProductHoeveelheid eiwitten
Havermout9 gram
Soja melk4 gram
Soja yoghurt6 gram
Amandelmelk3 gram
Zonnebloempitten23 gram
Pompoenpitten25 gram
Lijnzaad20 gram
Pindakaas23 gram
Chiazaad17 gram
Hennepzaad30 gram
Eiwit van soja of erwten eiwit75 gram

[cooked-recipe-card id=”142″ width=”300px” style=”modern”]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *